0
ဦးလႇထြန္း ေမတၲာရိပ္မြန္(ကင္ဆာ) ေဖာင္ေဒးရႇင္းတြင္ ေဆး႐ံုတက္ေရာက္ ကုသေနသည့္ ေ၀ဒနာရႇင္မ်ားအား ေတြ႕ရစဥ္ (ဓာတ္ပံု-အိသဥၨာေက်ာ္)

ကင္ဆာေရာဂါျဖင့္ ေသဆံုးသူ ငါးဦးလွ်င္ တစ္ဦးမႇာ အဆုတ္ကင္ဆာ ေၾကာင့္ျဖစ္ၿပီး ေသဆံုးသူမ်ား၏ ရာခိုင္ႏႈန္း ၉၀ ခန္႔မႇာ ေဆးလိပ္ေသာက္ျခင္းေၾကာင့္ ျဖစ္ေနေၾကာင္း က်န္းမာေရး ဦးစီးဌာန၊ ကင္ဆာေရာဂါ တိုက္ဖ်က္ေရး စီမံခ်က္၏ ထုတ္ျပန္ခ်က္အရ သိရသည္။

အဆုတ္ကင္ဆာသည္ ျမန္မာႏုိင္ငံရႇိ အမ်ဳိးသားမ်ား၌ အျဖစ္အမ်ားဆံုး ကင္ဆာျဖစ္ၿပီး အမ်ဳိးသမီးမ်ားတြင္ သားအိမ္ေခါင္းကင္ဆာ၊ ရင္သားကင္ဆာ ၿပီးပါက တတိယ အမ်ားဆံုး ကင္ဆာျဖစ္ေနေၾကာင္းႏႇင့္ ေဆးလိပ္ေသာက္သံုး သူသည္ ေဆးလိပ္မေသာက္ေသာ သူထက္ ၁၅ ဆ မႇ ၂၅ ဆအထိ ပုိ၍ အဆုတ္ကင္ဆာ ျဖစ္ရန္ အလားအလာ ရႇိေၾကာင္း သိရသည္။
ေဆးလိပ္ေသာက္သံုးျခင္းသည္ အဆုတ္ကင္ဆာ ျဖစ္ေစေသာ အဓိက အေၾကာင္းရင္း တစ္ခုျဖစ္ၿပီး ေဆးလိပ္ေသာက္သည့္ အေလ့အက်င့္ ၾကာရႇည္ျခင္း၊ ေဆးလိပ္ ေသာက္သည့္ အေရအတြက္ မ်ားျပားျခင္း၊ ေသာက္သံုးသည့္ ေဆးလိပ္တြင္ ကတၲရာႏႇင့္ နီကိုတင္း မ်ားျခင္းမ်ားေၾကာင့္ ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ပြားျခင္း ျဖစ္သည္။
လက္ရႇိ ျမန္မာေက်ာင္းသား ေက်ာင္းသူအရြယ္ လူငယ္မ်ားအၾကား ေဆးလိပ္ေသာက္သံုးမႈႏႈန္း ျမင့္တက္ေနေၾကာင္း၊ ေက်ာင္းသား ေက်ာင္းသူမ်ား၏ စီးကရက္ ေသာက္သံုးႏႈန္းမႇာ ၂၀၀၁ ခုႏႇစ္တြင္ ျပဳလုပ္ခဲ့သည့္ Global Youth Tabacco Survey တြင္ ေဖာ္ျပခ်က္အရ ၁၀ ဒသမ ၂ ရာခိုင္ႏႈန္းရႇိခဲ့ရာမႇ ၂၀၀၇ ခုႏႇစ္တြင္ ၄ ဒသမ ၉ ရာခိုင္ ႏႈန္းသို႔ က်ဆင္းသြားခဲ့သည္။ သို႔ေသာ္ လြန္ခဲ့သည့္ ၂၀၁၁ ခုႏႇစ္တြင္ ျပန္လည္ ေကာက္ခံခဲ့ရာတြင္ ၆ ဒသမ ၈ ရာခိုင္ႏႈန္းသို႔ ျပန္လည္ ျမင့္တက္လ်က္ ရႇိေၾကာင္း သိရသည္။
ျမန္မာႏုိင္ငံတြင္ ေဆးလိပ္ႏႇင့္ အျခားေဆးရြက္ႀကီးထြက္ ပစၥည္းမ်ားကို တိုက္႐ိုက္သံုးစြဲမႈ မရႇိေသာ္လည္း တစ္ဆင့္ခံ႐ႇဴ႐ိႈက္ မိျခင္းေၾကာင့္ အသက္ေသဆံုး ရသူမ်ားအနက္ ၇၅ ရာခိုင္ႏႈန္းမႇာ အမ်ဳိးသမီးႏႇင့္ ကေလးငယ္မ်ား ျဖစ္ေနေၾကာင္း ေဆးလိပ္ႏႇင့္ ေဆးရြက္ႀကီးထြက္ ပစၥည္းမ်ားဆိုင္ရာ သတင္းအခ်က္ အလက္မ်ားအရ သိရသည္။
ျမန္မာႏုိင္ငံ အပါအ၀င္ ကမၻာ့ႏိုင္ငံ အသီးသီးတြင္ ေဆးလိပ္ႏႇင့္ အျခားေဆးရြက္ႀကီးထြက္ ပစၥည္းမ်ားေၾကာင့္ တစ္ႏႇစ္လွ်င္ လူဦးေရ ေျခာက္သန္းခန္႔ ေသဆံုးလ်က္ ရႇိေၾကာင္းႏႇင့္ ျမန္မာႏုိင္ငံတြင္ ေဆးလိပ္ႏႇင့္ အျခားေဆးရြက္ႀကီးထြက္ ပစၥည္းမ်ားေၾကာင့္ အမ်ဳိးသားဦးေရ ၁၀၀ လွ်င္ ၁၉ ဦးႏႈန္း၊ အမ်ဳိးသမီး ဦးေရ ၁၀၀ လွ်င္ ၁၈ ဦးမႇာ ေသဆံုးလ်က္ရႇိေၾကာင္း သိရသည္။ ေဆးလိပ္ေငြ႕အတြင္း ဓာတုပစၥည္းေပါင္း ၇၀၀၀ ေက်ာ္ ပါ၀င္ၿပီး ယင္းတို႔အနက္မႇ ရာေပါင္းမ်ားစြာသည္ အဆိပ္အေတာက္ ျဖစ္ေစႏိုင္ေသာ အရာမ်ား ျဖစ္ၿပီး ၆၉ မ်ဳိးမႇာ ကင္ဆာ ျဖစ္ေစႏိုင္ေၾကာင္း သိရသည္။

Eleven Media Group

Post a Comment

 
Top